30 Ağustos 2009 Pazar

sinema

V For Vandetta
Alan Moore’nin çizgi romanından beyazperdeye uyarlanan 2006 yılı başlarında vizyona girmiş güzel bir film. Ülkedeki faşist iktidarın kurduğu yoğun baskıdan kurtulmanın ışığı filmin kahramanı V. Böylece tek bir kişi bile yetebilir ateşi yakmaya diyor bize film. Bay V işte ateşi yakan kişi oluyor.
Vendetta için V anlamına geliyor Türkçesi. V ise filmimizin kahramanı. Filmi anlamak için Vendetta’nın ne olduğunu bilmek gerekir. Vendetta ne demektir? Buna Biraz değinelim. Vendetta bir akımdır aslında. Devrimle bağdaşlaşır. Yaptığının doğruluğunun önemi olmayan, anarşizm için devrim değil devrim için anarşizm yapmayı ön gören bir akımdır. Bu isim öyle bir yayılmış ki bakınca Djler, müzik grupları, oyun kahramanları Vendetta ismini sıkça kullanmışlar. V for Vendetta filmine geri dönelim. Filmde 2020′li yılların İngiltere ‘sin de totaliter rejimi yıkmaya çalışan bir adam görüyoruz Son derece karmaşık biri olan V, aynı anda hem eğitimli, gösterişli, şefkatli ve entelektüel, hem de korkuyla sindirilmiş vatandaşlarına egemenliklerini geri vermeye azmetmiş olduğu için sert, intikam peşinde, yalnız, şiddete başvuran ve kan davası güden biridir.
V İngiltere halkını, liderlerinin diktatörlük anlayışını eleştirir ve vatandaşları kendisiyle Guy Fawkes günü olan 5 Kasım'da Parlamento'nun çevresinde buluşmaya davet eder. Filmde gerçeklerin hiç de gördükleri gibi olmadığını anlayan halkın uyanışı işleniyor ve film, kahramanımız V’nin (Hugo Weaving‘in) Evey’i (Natalie Portman) kurtarması ile açılır.
Remember, remeber the 5th November…
Hatırla, hatırla
5 kasım gecesini hatırla
Patlamayı, ihaneti ve komployu
Bu ihaneti unutmak için hiçbir sebep göremiyorum.

V
5 Kasım 1605; Guy Fawkes‘un İngiliz Parlamento Sarayını havaya uçurma girişiminin tarihidir. Hemen hemen ilham kaynağı da budur.(Barut komplosu.) Aslında şimdiye kadar filmi anlattık sayılır fakat V For Vendetta bunlar ile bitmiyor. İçindeki diyaloglar ve oyunculuk oldukça başarılı geldi bana. Bir de film de benim aklımdan çıkmayan repliklerden bir tanesi V’nin şu repliği ‘’dans edilmeyen bir devrim olacaksa, hiç olmasın daha iyi’’ . 2005 Yapımı V For Vendetta’nın gösterime girmesi ise 2006 yılında olmuştur. Toplam 132 dakika süren film İngiliz, Alman ve Amerikan ortak yapımı. Bay V’yi oynayan Hugo Weaving birçok animasyon türü sinema seslendirmelerinde de bulunmuş bir oyuncu ve oynayışı ise çok güzel. Zira oyun boyunca yüzüne takmış olduğu maskeyi çıkarmamıştır. İlerleyen zamanlarda ise V isminin nereden geldiğini de göreceğiz. Yönetmenliğini yapan McTeigue ise daha evvel Matrix’in 3 serisinde de yardımcı yönetmenlik yapmış birisi ve bu filmde de eleştirmenlere göre görevini layıkıyla yerine getiriyor.
"V for Vendetta"nın çekimlerine başlamadan önce aklının bir köşesine kimi filmleri yerleştirdiğini söylüyor McTeigue: Cezayirliler'in Fransızlara karşı 1954–1962 yılları arasında gösterdiği direnişi son derece gerçekçi bir biçimde anlatan 1965 yapımı "Cezayir Savaşı" ("The Battle of Algiers"); Stanley Kubrick filmi "Otomatik Portakal" ("A Clockwork Orange"); George Orwell'ın ünlü romanından uyarlanan "1984"; Truffaut imzalı "Fahrenheit 451" ve Lindsay Anderson'ın yönettiği "If..." bu filmlerden bazıları. "V for Vendetta" da bu filmler gibi, yozlaşmışlığın, kontrolcülüğün, manipülasyonun ve baskının olduğu kadar, aşırılığın getirdiği tehlikelere de değiniyor; bu aşırılık ister bir hükümetin gücünü kötüye kullanması, ister bir bireyin yasaları kendi başına uygulamaya kalkışması şeklinde olsun. İzlemeyenler bu filmi mutlaka izlemeli. Dünya çapında çok fazla izlenen filmin ilk çıktığı ülkelerde birinci sıraya oturmuş olmasına rağmen İngiltere’de bu başarıyı yakalayamayışı ise enteresan bir nokta.

Hiç yorum yok: