1 Ağustos 2009 Cumartesi

ariel dorfman

Birinci Ses
_Başlarda çalışacak ne kâğıdım vardı ne kalemim.
Altıncı Ses
_ Bunu biliyorsun.
Başka ne yapsan ağzında kül tadı bırakırdı. Bunu biliyorsun.
Dünyanın fakir insanları haykırıyor.
Dünyanın fakir insanları haykırıyor
ama general ve silah istedikleri için değil
okul ve doktor istedikleri için.
Sadece yaptığın şeye inanmak zorundasın, hepsi bu.


Ariel DORFMAN. 1942 Arjantin doğumlu, oyun ve roman yazarı, şair ve gazeteci. CIA' nın desteği ile 1973 Şili'de Pinochet'in düzenlediği askeri darbenin ardında sürgün edilmiş. Otuzu aşkın dile çevrilmiş olan eserlerin çoğunda Amerika kıtasının gerçekliği ve hayallerini, zorba yönetimlerin dehşetini ve sürgün hayatının güçlüklerini anlatır.
Dullar, Manuel Sendero'nun Son Şarkısı, Ateş Sardı Evimi, Kofidenz, Blake' in Terapisi ve Dadı ile Buzdağı gibi romanları, Ölüm ve Kız, Karanlığın Ötesinden Gelen Sesler gibi oyunları, Güneye Yönelmek, Kuzeye Bakmak ve Terör Cininin Kovulması gibi kitapları vardır.
Yukarıda yazdığım iki replik Ariel Dorfman' ın Başka Bir Dünya İçin Manifesto: Karanlığın Ötesinden Gelen Sesler oyunundan alınmıştır. Bu kitaptaki seslerin sahibi önlerine çıkan şiddeti bizzat yaşamış ya da tanık olmuş kişilerdir; şiddete karşı yürüyüşe katıldığı için kafasına tuğlalar ve şişelerle saldırılanlar, Mısır’da insan hakları için eylem yapan ve devletin hatalarını işaret etmek için rapor yazan birinin pencereden aşağı itilmesi ya da ailesinin üzerindeki lanetin kalması için kiliseye küçük yaşta kurban edilen kızın rahibin sapkınlıklarına maruz kalması, kaçış mücadelesi gibi.
Ve bunun gibi Dokuz Ses ve onları bu mücadeleden vazgeçirmeye çalışan bir ADAM.

Kitaptaki kişiler bir şekilde bu işkencelerden, zulümlerden kurtulmuş ve kendilerini insan hakları için mücadeleye adamış kişiler. Tünelin sonunda bir ışık arayan kişiler.
DÜNYANIN DEĞİŞMEYE İHTİYACI VAR. DÜNYA SONSUZA DEK BÖYLE KALMAK ZORUNDA DEĞİL diyenler.
Sahneye konması riskli bir oyun. Çünkü oyunda dikkat çekilmek istenen mücadeleye, sorunlara çözüm bulmak konusunda hevesli olmayan seyirciyi sıkabilir. Ve tabi ki ülkemizde de bu oyuna ne kadar izin verileceği var. Ama siz yine de okuyun.

Hiç yorum yok: