20 Haziran 2009 Cumartesi

SİNEMA




III. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali


Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-10 Mayıs ta
rihleri arasında İstanbul gösterimini yapacak. Gösterimleri ücretsiz olan 25 ülkeden 50 film arasından sizler için bir kaç tanesi seçtik. Festival, diğer filmler hakkında ayrıntılı bilgi ve gösterim yerleri için http://festival.sendika.org adresinden yararlanabilirsiniz.


Kerkenez / Kes

1969, 110'', İngiltere / England
Yönetmen / Director: Ken Loach
Özet
Film, hayatta bir madenci olmak dışında pek az şansı olan ve hem evde, hem de okulda itilip kakılan Billy Casper’e odaklanmıştır. Billy yaramazdır, süt arabalarından süt çalar, diğer öğrencilerle sorun yaşar, genellikle kavga eder ve
uygunsuz davranır. Duygusal olarak ihmal edilmiş bir çocuk olduğundan kendine saygısı pek azdır. Annesi, onu filmde “ümitsiz vaka” olarak adlandırır. Dışarıda para dilenen, sigara içen ve okulda rüyalara dalan Billy’nin tek bir iyi yanı yoktur. En büyük korkusu sonunda bir çukurun dibinde kömür madencisi olarak çalışmaktır, ancak bu nihai kaderinden kaçma yolu görünmemektedir. Ta ki, bir çiftlikteki yuvadan aldığı atmacayı eğitirken kendi sefil varoluşundan bir çıkış buluncaya dek…


Umuda Yolculuk / Journey to Hope (Reise der Hoffnung)

1990, 110'', İsviçre / Switzerland
Yönetmen / Director: Xavier Koller
Özet
Türkiye’nin doğu bölgesinde bir köyde, İsviçre’deki Türklerin ekonomik başarı öykülerinden ilham alan Haydar, karısı Meryem’i gitmeleri gerektiğine ikna eder. İki bilet için bütün hayvanlarını ve küçük tarlalarını satar. Yedi çocuğunu yaşlı ailesine bırakmak ister; babası bir oğlunu ekonomik güvence için Avrupa’da eğitim almak üzere götürmesini öğütler. Üçlü İstanbul, Milan ve İsviçre yoluna çıkarlar ve bir gemiye kaçak yolcu olarak binerler. Como gölünde, kalan paralarını onları bir tipi öncesi Alp dağlarında terkedecek olan adama verirler. Tipide baba ve oğul, Meryem’den ayrılır. Acaba kim vaadler ülkesine ulaşacaktır?




Şarkılarla Geçtim Aranızdan / I Passed Through You with Songs


2008, 214'', Türkiye / Turkey
Yönetmen / Director: Ümit Kıvanç
Özet
Belgesel Türkiye’nin önemli bir müzisyeni olan ve kanser yüzünden hayatını kaybeden Kazım Koyuncu’nun hayatını, müziğini ve fikirlerini müzik yoluyla iletmesini anlatmaktadır. Yönetmen Kazım’dan ve belgeselden şöyle söz etmektedir: “Kazım neden o kadar gerekli bir insan? Onu bir filmle anlatmaya çalıştım. Filmde de size bunu sadece Kazım anlatacak. Bir belgesel olarak değişik iddialar taşıdığını söylemekten kaçınmayacağım bu filmde, Kazım’ın ardından yapılmış konuşmalar, üstüne söylenmiş sözler falan yok. Sadece kendi konuşuyor, çeşitli dönemlerdeki grup arkadaşlarıyla birlikte çalıyor, söylüyor. İkinci sebebim ise çok özel, biraz da tuhaf. Hiç tanışmadığım halde, onu kaybettiğimizde bir arkadaşımı kaybetmişçesine üzüldüm. Üzüntümün çokluğundan söz etmiyorum; bir arkadaşımızı kaybettiğimizde hissettiğimiz şey, başka üzüntülerle karıştırılmayacak kadar farklıdır. Kazım, şarkılarla aramızdan geçti. Ne yazık ki hakikat bu. Geçip gitmesin istiyorum.”




Üç Öykü Üç Direniş / Three Stories Three Resistances


2007, 57'',Türkiye / Turkey
Yönetmen / Director: Safiye Işıklı, Özgür Fındık
Özet
15-16 Haziran işçi direnişi ile başlayan belgesel, SEKA ve TÜPRAŞ eylemleri ile üç ayrı başlık ve öykü altında birleşiyor. Direnişe ve eylemlere dair tüm bilgileri, işçiler kendi günlük yaşantılarının ayrıntılarıyla öyküsel bir biçimde izleyiciye sunarken yaşanan sürecin sendikal ve hukuki boyutlarını da sendikacılar ve hukukçular yorumluyor. Belgesel 15-16 Hazirandan SEKA ve TÜPRAŞ dönemine kadar ki süreçte, ülkenin ekonomik, siyasi ve hukuki yapısındaki değişimleri ve bununla beraber işçilerin eylem tarzındaki değişimleri gözler önüne sermeyi hedefliyor.


Çatlamış Toprağın Çocukları / Zarokên Axa Qelişî

2008, 70'', Türkiye / Turkey
Yönetmen / Director: Ömer Leventoğlu
Özet
“Zarokên Axa Qelişî- Çatlamış Toprağın Çocukları belgeseli, esas olarak yüzyılları aşkın bir istihdam ve sömürü biçimi olan gezici-geçici tarım işçiliğini anlatıyor. Film, bu istihdam biçiminin bir yıllık döngüsünü, Ceylanpınar’da yaşayan 6 ailenin serüveni çerçevesinde kaydediyor ve özellikle kadın ve çocuk işçilerin koşulları üzerinde duruyor.

Sacco ve Vanzetti / Sacco and Vanzetti

2006, 80'', ABD / USA
Yönetmen / Director: Peter Miller
Özet
Sacco ve Vanzetti, 1920’de cinayetle itham edilen ve 1927’de önyargılı bir mahkeme sürecinin ardından idam edilen, Nicola Sacco ve Bartolomeo Vanzetti isimli iki İtalyan göçmen’in öyküsünü anlatmaktadır. Bu önemli öyküye dair çekilen ilk önemli belgeseldir.

Harlan County A.B.D. / Harlan County U.S.A.

1976, 103'', ABD / USA
Yönetmen / Director: Barbara Kopple
Özet
Film Haziran 1973’te Eastover Madencilik şirketi tarafından Kentucky Harlan County’de işletilen Brookside Madeni’ndeki kömür işçilerinin grevini belgeselleştirmiştir. İşçilerin, Amerikan Birleşmiş Kömür İşçileri’ne (UMWA) katılmaları ve şirketin sözleşmeyi imzalamayı reddetmesi grevi başlatmış; grev, şirketin silahlı adamları ve grev kırıcıları ile işçiler ve onları destekleyen kadınlar ve halk arasında yaşanan zorlu mücadelelere sahne olarak 1 yıldan fazla sürmüştür. Yönetmen grevi, işçilerin uzun süredir devam eden kötü koşullarının arka planını ve UMWA’nın tarihinden bazı dönemleri izleyiciye sunan bir perspektife yerleştirmiştir.

Hiç yorum yok: