İstanbul Devlet Tiyatrolarında birbirinden güzel oyunlar sahne alıyor. Kapitalizm çağında, sanatın da bir meta durumuna getirilmesi, sanatsal faaliyetlere katılmak bir yana, izleme şansı dahi hızla elinden alınan, “sanat” adı verilen berbat şarkılara, dizilere mahkum edilen, artık sanat eliyle de manipüle edilmeye çalışılan işçiler ve gençlik, her gün biraz daha koyun gibi yaşamaya, yalnızca çalışmaya ve elbette! tüketmeye odaklı bir yaşama alışıyor. Buna dur demek elbette bizlerin elinde. Bu sistemde sanatın hakkettiği değeri kazanacağını elbette iddia etmiyoruz, ancak ne olursa olsun hakettiği değeri vermeye çalışan sanatçıların eserlerine sizleri kulak vermeye çağırıyoruz. Sanattan yanaysanız eğer...
Bilgiler, İstanbul Devlet Tiyatrosu internet sitesinden alınmıştır.
Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü
Sözümona bir anarşist, emniyet müdürlüğünün camından atlayarak ‘intihar’ eder.. Ve bir ‘deli’ sorgulanmak üzere aynı binaya getirilir. İşte, emniyet teşkilatının kaderini değiştiren olaylar da tam bu noktada başlar..
İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi’nde de gösterilen oyunda, Atilla Şendil, Kubilay Karslıoğlu,
Dündar Müftüoğlu, Hidayet Erdinç, İşdar Gökseven ve Güneş Hayat sahne alıyor. Oyunun yazarı Dario Fo. Oyun bu ay sonuna kadar Şişli Cevahir sahnesinden izlenebilir.
Savaş İkinci Perdede Çıkacak
Çek yazar Oldrich Danek’in, bir aktörün anıları üzerinden tiyatro sanatının gücü ve büyüsüne yaptığı eşsiz gönderme.. Hastanede son anlarını yaşayan aktör Bendl’ın meslek hayatının başından sonuna kadar yaşadıkları.. Dünyanın gördüğü en acılı ve en hüzünlü yıllarda aşk, İkinci Dünya Savaşı, ahlak, şeref, ihanet ve her şeye rağmen tiyatro yapabilme tutkusu arasında parçalanan seçimleriyle çok etkileyici bir öykü..
Hakan Meriçliler, Levent Güner, Alpay İzbırak, İpek Bilgin, Burak Şentürk, Şenay Gürler, Esra Ruşan, Selen Domaç, Deniz Evrenol, Zeynep Alkaya, Nazlı Uğurtaş, Hale Şenözgen, Gürsan Piri Onurlu, Efe Ünal ve Destan Batmaz’ın sahne aldığı oyun üç saat sürüyor. Oyunun senaryosu, oyuncuların performansı ve orkestanın müthiş müziğiyle kesinlikle izlenmesi gereken bir oyun.
Benerci Kendini Niçin Öldürdü
Kavganın içinde olmak mı, yoksa kavganın dışında kalmak mı? Hangisi daha ölümcüldür? Türkiye Tiyatrosunun dahi yönetmeni Mehmet Ulusoy’ un 80’li yıllarda Avrupa’ da olay yaratan olağan üstü yorumu, yeni yüzyıl için yeniden okundu. Michel Launay’nin eşsiz sahne tasarımı ve ney virtiozumuz Kudsi Ergüner’in özgün müziği eşliğinde, Aziz Nesin Sahnesinde.
Nazım Hikmet’in kaleme aldığı oyunda, Celal Kadri Kınoğlu, Tansel Öngel, Kürşat Alnıaçık, Hülya Kalebayır vr Yurdaer Okur sahne alıyor.
Yeraltından Notlar
Dostoyevski’nin romanından oyunlaştırılan Yeraltından Notlar’da Payidar Tüfekçioğlu, Alptekin Serdengeçti, Ömer Hüsnü Turat, Saydam Yeniay, Ali Fuat Çimen, Toygun Ateş, Ayhan Anıl, Sadık Takır, Rezzak Aklar, Ezgi Çelik, Seyhan Zemberek, Tuna Öztunç, A. Tefik Hiçyılmaz, Hande Gürak, Nevşim Erzat, Yıldız Durucan ve Gözde Okur sahne alıyor.
...Bu notlar da, bunların yazarı da besbelli hayal ürünüdür. Bununla birlikte, toplumumuzun durumunu, yapısını göz önüne alacak olursak, bu notların yazarı gibi kişilerin aramızda bulunmasının yalnızca mümkün değil, aynı zamanda zorunlu olduğunu kabul ederiz. Benim bütün istediğim, pek yakın bir zaman öncesinin tiplerinden birini herkesin gözü önüne daha açık olarak sermektir. Bu tip, henüz tükenmemiş kuşağın bir temsilcisidir. “Yeraltı” adını verdiğimiz bölümde bu kişi kendisini, düşüncelerini açıklamakta; sanki bununla toplumumuzda niçin bulunduğunu, bulunmasının neden kaçınılmaz olduğunu söylemek istemektedir. İkinci bölüm ise bu kişinin yaşamındaki birkaç olayı anlatan gerçek anılardır.
Fyodor Dostoyevski
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder