17 Ekim 2009 Cumartesi

Volver Filmi Hakkında


Volver (İspanyolca dönüş anlamına geliyor), yönetmen Pedro Almodóvar'ın 2006 yapımı filmi. Filmi izlemeye başladığınızda daha baştan şaşırtıyor sizi. Sonra sevimli bir karmaşayla devam ediyor. Birden fazla kadının hikâyesinin birbirinin içine girdiği bir film. Benim bu filmde dikkatimi çekenler; başroldeki kadının güçlü karakteri ve film de cinayet, taciz gibi olayların tüm yalınlığıyla anlatılışıydı. Daha sonra filmle ilgili kısa bir araştırma yapınca karşıma yönetmen Pedro Almodovar’ın bu noktaları özenle filme işlediğini öğrendim, filmlerinde kadın hikâyelerinden yola çıkarak hayatı anlatmaya çalışan yönetmenin bu konuda çok başarılı olduğunu belirtmek gerekir.

İzlediğim iki filminde de hikâye kadınların etrafında örülüyordu. Kadınlar hayatlarındaki büyük değişikleri doğallıkla karşılıyorlardı, tabii bir de şu ayrıntıyı unutmamak gerek Almodovar’ın filmlerinde kadınların başlarına gelen bu büyük olaylar kadın-erkek ilişkilerinin bir sonucu. Volver filiminin en vurucu sahnelerinden biri de bence Penelope Cruz’un ‘’Volver’’ şarkısını söylediği sahne. Filmde Penelope Cruz’un canlandırdığı Raimunda karakterine, annesinin bir şarkı yarışması için öğrettiği bu şarkının sözleri çok dokunaklı ve beni en çok şaşırtan bu şarkıyı Penelope Cruz’un kendi sesiyle söylemiş olması.
Filmden benim aldıklarımın dışında, film 2006’da Oscar akademi ödüllerine aday gösterildi, Cannes film festivalinde de yarışmıştı. Film ilk defa 10 Mart 2006'da çekildiği Puertollano'da (İspanya) gösterilmişti.

Şimdi biraz da yönetmen Pedro Almodovar’dan bahsedelim. 1949 İspanya doğumlu yönetmen 16 yaşında doğduğu köyden Madrid’e gitti. Çeşitli ‘underground’ dergilere öyküler ve yazılar yazdı. Yetmişli yıllarda birçok filmde figuranlık yaptıktan sonra İspanyol bağımsız tiyatrolarından birine katıldı. 1974’te kurduğu pop-rock müzik grubu ‘Mc Namara‘ ile birlikte konserler verip plaklar çıkarttı. Süper 8 mm kamerayla çeşitli çekim denemeleri yapıp sinemayla ilgilendi. 1980’de ilk uzun metrajlı filmi ‘Pepi, Luci, Bom y Otras Chicas de Monton’unu çekti. Almodovar’ın bu ilk filmi diğer filmlerinin ana temalarının bir kataloğu olarak değerlendirilir. Almodovar bir yandan film çalışmalarını yaparken, bir yandan da bir roman yazmış ve ayrıca bir fotoroman çekmiştir.



Almodovar’ın filmlerinden bazıları
1980 Pepi, Luci, Bom ve Diğer Kızlar
1982 İhtiras Labirenti
1983 Dark Habits
1986 Arzunun Kanunu
1987 Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar
1989 Tie Me Up! Tie Me Down
1991 High Heels
Almodovar filmleriyle ilgili şöyle diyor ‘’Benim filmlerim kişiseldir. İzleyiciye asla ödün vermedim. Buna rağmen (en azından kendi ülkemde) büyük bir izleyici kitlesine sahibim.’’
Yönetmenin hem bu filmi hem de diğer filmlerini izlemek gerek bence. Sinemanın insan üstünde bıraktığı etkinin ne kadar büyük olduğunu kanıtlayan filmlerden.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba,

http://www.sinekiyatri.blogspot.com/

adresindeki VOLVER yorumuyla sizin yorumunuzu karsilastirmak hos olacaktir...

selamlar.