14 Nisan 2011 Perşembe

İstanbul Üniversitesi’nde 1 Mayıs Çalışmaları Başladı

13 Nisan günü sabah saatlerinde İktisat-Siyaset okuru öğrenciler tarafından İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde havuzlu bahçeye “Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Sosyalizm” sloganı yazılı 4. Enternasyonal simgesi taşıyan büyük bir pankart asıldı. Bununla birlikte okuldaki fakültelerin çeşitli yerlerine Rosa Luxemburg’un 1 Mayıs’ın tarihsel kökenini anlattığı ’1 Mayıs’ın Kökenleri Nedir?’ başlıklı metninin ozalitleri asıldı. Okulda açıkça devrimci siyasi faaliyeti engellemek ve öğrencileri baskı altında tutmak için varolan Özel Güvenlik Birimleri (ÖGB) ise her ne kadar ozalitlerin kaldırılması yönünde İktisat-Siyaset okuru öğrencilere “haklarında tutanak tutma” yönünde tehditte bulunmuş olsalar da öğrenciler afişlerini kaldırmadılar.
Öğle saatlerine doğru ise öğrenci yemekhanesine geçilerek burada Lev Sedov’un 1936 Moskova Duruşmaları üzerine kaleme aldığı Kızıl Kitap, Franz Mehring’in Marksizmin temel yöntemini ortaya koyduğu Tarihsel Maddecilik Üzerine ve I. Enternasyonal tarihinin anlatıldığı Uluslararası İşçiler Birliği kitaplarının yanı sıra İktisat-Siyaset sayılarının da yer aldığı bir stand açıldı. Beraberinde 1 Mayıs, Enternasyonal ve Avusturya İşçi Marşı başta olmak üzere birçok dilden marşların yer aldığı bir müzik dinletisiyle birlikte İktisat-Siyaset okurları dergi ve kitap satışı gerçekleştirdiler. Müzik dinletisiyle desteklenen kitap ve dergi satışı faaliyeti öğrenciler tarafından ilgi gördü.
Yemekhane önündeki stand çalışmasını öğleden sonra sonlandıran İktisat-Siyaset okurları Saat 15.30′da İÜ Anakapısı önünde, aldığı 1 hafta uzaklaştırma cezası nedeniyle 8 Nisan’dan itibaren direnişte bulunan bir Ekim Gençliği okurunun basın açıklamasına destek amaçlı katıldılar. Basın açıklamasında gençliğin gelecek sorununa ve İstanbul Üniversitesi’nde süregiden “olağanüstü hale” değinildi. Soruşturma ve ceza terörünün devrimci faaliyeti engelleyemeyeceği ifade edildi.
Eylem sırasında “YÖK, polis, soruşturmalar bu abluka dağıtılacak”, “Devrimci faaliyet engellenemez”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm”, “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim” ve “Soruşturmalar, cezalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı. Eyleme İktisat Siyaset okurlarının yanı sıra, PTT ve Ontex/Canbebe direnişçileri, BDSP, Devrimci Öğrenci Birliği, Gençlik Federasyonu, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Muhalefeti destek verdi.
Eylem sonrasında okul içerisine dönen İktisat-Siyaset okurları akşam saatlerine doğru havuzlu bahçede bulunan pankartı ve ozalitleri toplayarak gün içerisindeki çalışmayı sona erdirdi.

Hiç yorum yok: