15 Ocak 2010 Cuma

Öğrenci Postası


Celal Bayar Üniversitesi

Üniversitemizdeki gelişmelerden iyi haberlerimiz olduğu gibi ne yazık ki kötü haberlerimiz de var. İyi haberlerimizden birincisi üniversitemizde ilk defa YÖK karşıtı bir eylemin düzenlenmiş olmasıdır. Genç-Sen'in örgütleyicisi olduğu, Eğitim-Sen'in desteklediği 6 Kasım YÖK protestosu eylemi, yaklaşık 30 kişinin katılımıyla solcu öğrencilerin ağırlıkta olduğu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlendi. Eylem, öğrencilerin dekanlığın önüne doğru yürüyüşe geçmesiyle başladı. Yürüyüşte, “Eşit, Parasız, Bilimsel, Anadilde Eğitim / YÖK Dışarı-Bilim İçeri” sloganlarıyla talepler dile getirildi. Ardından, basın açıklamasına geçildi. Basın açıklamasında, üniversitelerin resmi ideolojinin denetiminde olduğu ve sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendirildiği ve YÖK'ün anti-demokratik bir kurum olup ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

CBÜ tarihinde YÖK karşıtı eylemin ilk defa olmasından dolayı olsa gerek, İdare ve ÖGB, YÖK karşıtı öğrencilerin kampüs içindeki eylem duyurusunu ve eylemi, çeşitli gerekçelerle engellemeye çalıştı. Tüm engellemelere rağmen eylem yapıldı fakat üniversite rektörlüğü eyleme katılanlardan 10 öğrenciye soruşturma açarak tahammülsüzlüğünü göstermiş oldu. Böylece bir kez daha YÖK’ün ne kadar anti-demokratik bir kurum olduğunu da görmüş olduk.

İyi haberlerimizden ikincisi, Muradiye Kampüsü'ndeki ulaşım sorunun çözüme kavuşması için -bunu kendine görev bilen- Ulaşım Takip Komisyonu (UTK), Muradiye Belediyesi'nden, öğrencilerin Muradiye'den kampüse ücretsiz olarak ulaşımın sağlanacağının sözünü almış olmasıdır. Tabii bu, ulaşım sorunun çözüldüğü anlamına gelmez, taleplerimizden sadece bir tanesi yerine getirilmiş oldu. Bizlerin asıl amacı Manisa Belediyesi'nin kampüse toplu taşıma araçlarıyla ulaşım hizmetini sağlaması. Bunun için bu yıl okulların açıldığı günden beri mücadelemize devam ediyoruz. Mücadelemiz boyunca kısmi kazanımlar elde ettik. Ancak temel taleplerimizde henüz bir adım atılmaması üzerine, UTK, eylem kararı aldı. “Öğrenciler Uyanmalı, Bu Rant Bozulmalı”, “Harç+Ulaşım+Yemek+Barınma > Asgari Ücret”, “Erdem, Gökay, Funda !!! Kaç Can Daha?”, “Müşteri Değil, Öğrenciyiz” mesajlarının yer aldığı bildiriler hazırlanarak, 1500 tanesi kampüs alanı içersinde kısa sürede öğrencilere ulaştırıldı.

25 Aralık Cuma günü Şehir Merkezindeki Manolya meydanında yapılan eyleme, Muradiye Kampüsü’ndeki duyarlılık potansiyeline baktığımızda oldukça iyi sayılabilecek 150-200 arasında öğrenci arkadaşımız katıldı. Eylem saati geldiğinde UTK'nın çalışmalarında gönüllü olan bir arkadaşımız basın açıklamasını okudu. Basın açıklaması sık sık “Parasız Eğitim, Parasız Ulaşım”, “Müşteri değil Öğrenciyiz”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganlarıyla kesildi. Basın açıklamasının ardından eylemin bitmesi beklenirken eyleme katılan öğrencilerin baskısıyla, coşkulu sloganlarımız eşliğinde belediyenin önüne doğru yürüyüşe geçildi. Belediyenin önüne geldiğimizde sözlü olarak ulaşım sorununu dile getirdik, sorunun en kısa zamanda çözülmediği takdirde, bu sefer daha güçlü ve daha kararlı bir şekilde geleceğimizin uyarısını yaptık.

Ulaşım sorununun çözümü için ciddi işler yapan ve çaba harcayan UTK'nin, öğrencilerin istediği gibi ve aynı zamanda olması gerektiği gibi eylemlerini belediyenin önünde yapması gerektiğini düşünüyoruz; ne de olsa bizlerin kimselerden icazet alma ihtiyacımız yok.




Celal Bayar Üniversitesi'nden bir grup öğrenci

Hiç yorum yok: