14 Aralık 2009 Pazartesi

28 günde 1

1917'de ekmek ve gül talepleriyle sokağa dökülen Rus kadın işçilerin sokaklara sığmayan seslerinin birden nasıl çarı hedeflediğini yani siyasallaştığını iyi biliyoruz. İç içe geçen gündelik taleplerimizin ve biricik sosyalizmimizin taleplerinin birbirini nasıl desteklemesi tarih bize pekala öğretmiş olmalı. O zaman şu regly ve pet meselesine bir değinelim baylar bayanlar.


İnsan soyunun devamı için doğanın ve evrimin kadının bedenine yüklediği aylık sorumluluk sanırım çoğumuzun hoşuna gitmiyordur. Hele ki kadınlığın bastırıldığı toplumlarda -tam adı ile- regly kanamasını ilk kez olan genç kadın seksek oynayamaz, bisiklete binemez. Düne kadar oyun arkadaşları olan erkekler artık onları dölleme potansiyeline sahip oldukları düşüncesiyle, çoğu anne baba çocuklarının aklına cinsiyetçi koruma duvarlarını inşa ederler bu dönemde. Genç kadın kanın nereden geldiğine bile bakamaz, çıplaklığı ona utanmayı öğretmiştir.

Ayrıca çoğu kadının bu günleri ağrılı geçer. Kadın aman kotuma kan geçmiş mi diye rahat oturamaz bile. Üstelik herhangi bir erkeğin bunu anlaması iyice ürkütücüdür. Lisede çantamızdan düşmesinden korktuğumuz pedlerin yarattığı şiddeti bir düşünün. Dolu dolu paranoya ile en az 2, en çok 10 günlük süreç sona erer. Rahatlarız. Tabi mantar, yara ve pişik gibi deri hastalıklarına sebep olan pedler ve ölümcül riskleri olan tamponlardan dolayı sağlımızı bozmadıysak. Bu sorun küçük bir sorun gibi görünebilir ama acaba biz kadınlar bunu bu kadar gizliyoruz diye mi daha sağlıklı pedler vs'ler üretilmiyor. 21. yüzyılda her şeyin daha sağlıklısı daha küçüğü ve etkilisi üretilrken hem de. Aslında buradan kapitalistlere duyurulur. Burası iyi bir pazar.

Bakmayın reklamlara. Kanatlısı, kanatsızı, petek dokusu. Hepsi hemen hepsi aynı. Bu pedler için bknz: işletme dersleri ürün farklılaştırma.

En can alıcı sorun ise belki çalışan kadının periyodik kanaması. Neden kadınlara ayrıca ücretli izin verilmiyor bu günlerde. Bunu neden talep etmiyoruz biz? Rahatsızlanıp sevk alan kadının ücretinden kesinti yapılıyor. İznini kullanmak zorunda kalan kadın çalışan ise erkek çalışana göre daha az izin hakkına sahip oluyor. Çünkü zaten izninin çoğunu kanamakla geçiriyor. Sigortasız çalışan kadınsa mecburen oflaya puflaya çalışıyor. Soran olursa midem ağrıyor cevabı da hazır.

Öğrenci kadınlar için de böyle zor bir dönem. Sınav gününe denk gelmiş regly kadar talihsiz bir şey var mı? Aynı sorulara muhattap olsa bile sınıfındaki erkek arkadaşıyla eşit konumda mı kadın öğrenci.

Türkiye yasalarında kadınlara regly dönemi hakkı olarak tanınan tek avantaj kadınların bu dönemde işledikleri cinayetlerde epeyce bir ceza indirimine gidilmesi. Bu yasadan faydalanmak zorunda kalmamak dileğiyle.

Bitirirken, herşeye rağmen regly kanaması dönemleri önemli, bizi birçok hastalığa karşı koruyor. Bağışıklığımızı güçlendiriyor. Hatta bu dönemlerde kadınlar zekasını daha esnek kullanabilyorlarmış.

Ama şu regly meselesini düşünmeye devam edelim.

Hiç yorum yok: