4 Ekim 2011 Salı

Harç Zammından Yola Çıkarak




Bu sene harçlara zam yapılmayacak açıklamasının ardından, 26 Ağustos 2011 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile dolaylı olarak yapılan haksız ve habersiz zam şokuyla yeni döneme başladık. Önce alttan alınan ders ve krediye bağlı harç zammı ortaya çıktı ardından üniversitelere verilen harçları artırma yetkisinin yüzde 20’den yüzde 30’a yükseltildiği açıklandı. Bu haberin ardından üniversite öğrencileri zammın uygulanmasını önlemek amacıyla eylemler ve imza kampanyaları örgütlediler. Kısa süre sonra YÖK zam kararını askıya aldı ve “ilgili kanun değişikliğinin gerçekleştirileceği tarihe kadar öğrencilerden alınan katkı payı/öğrenim ücretine ilave mali yükümlülüğün ertelendiğini bildirdi.” Ödenen zamlı harçların iadesi yapılacağı da sonraki günlerde gündeme geldi.




Peki zam tehdidi ortadan kalktı mı, elbette hayır. Hâlihazırda ödenen üniversite harçları emekçi çocukları ve çalışan öğrencilerin üniversite okumasını yeterince zorlaştırıyorken bir de uygulanması planlanan zamlı harçların üniversite okumayı emekçi çocukları için daha da zor hale getireceği gün gibi açık. Eğitimin “yasal hak” olduğu, “satılamayacağı” burjuva hukukunda belirtilmesine rağmen öğrencilere “eğitim hakları” yüksek bedel karşılığında sunuluyor. Öğrenciler giderek müşterileştirilirken üniversiteler de giderek şirketleşiyor.

Üniversiteler burjuvazinin resmi ideolojiyi yayma, sermayenin ihtiyacı olan iş gücünü ve devletin ihtiyacı olan bürokratları yetiştirmeye yönelik en güçlü araçlarından biri, dolayısıyla özgür düşüncenin ve bilimin varlığından söz edebilmemiz mümkün olmuyor. Burjuvazi de bu kurumları kendi çıkarları doğrultusunda düzenlemek ve aynı amaçla koruyabilmek adına var gücüyle çalışmaktadır, harç zamları bu bütünün bir parçasıdır. Buna karşın emekçi çocukları ile üniversitelerin şirketleşmesine karşı mücadele eden muhalif öğrencilerin okuldan uzaklaştırılma çabaları birbirlerinden bağımsız değildir.

Bizler üniversiteleri sermayenin kontrolünden çıkarmak; parasız, bilimsel ve anadilde eğitim için mücadelemizi sürdürmeliyiz. Evet, harçlara yapılacak zamlar kabul edilemez ve buna karşı asıl mücadele, sermayenin bütünlüklü dönüşüm projesini görerek, parasız eğitim için, Özgür Emekçiler Üniversitesi'nin inşası için yürütülmelidir. Üniversiteler sermaye için değil, toplum için bilim üreten yerler haline getirilmeli ve üniversite kapıları emekçi çocuklarına ve emekçilere sonuna kadar açılmalıdır.
kardelen

Hiç yorum yok: