13 Mayıs 2013 Pazartesi

Haberler


Faşistlerin Bıçakladığı Lise Öğrencisi Hayatını Kaybetti
İstanbul Ümraniye’de faşistlerin saldırısı sonucu ağır yaralanan 17 yaşındaki lise öğrencisi Kahraman Kaya hayatını kaybetti. Haberin alındığı gün okul önünde toplanan öğretmenler ve öğrenciler konuyla ilgili açıklama yaparak saldırıya tepki gösterdiler.
22 Nisan tarihinde Ümraniye Dudullu 75. Yıl Cumhuriyet Sağlık Meslek Lisesi’nde öğlen saatlerinde özel bir araçla okul önüne gelen faşistler üç Kürt öğrenciye saldırmıştı. Çekmeköy Ülkü Gençlik Başkanı Nurullah Ç.’nin de (30) aralarında bulunduğu grubun saldırısına maruz kalan öğrencilerden Mazlum Çelik (17) ve Kahraman Kaya (17) bıçaklanırken, Salih Koçin isimli öğrencinin ise aldığı darbeler sonucu elmacık kemiği kırılmıştı.

Saldırıda ağır yaralanan ve dalak, böbrek, karaciğer ve safra kesesinde ciddi hasarlar oluşan Kahraman Kaya 5 Mayıs akşamı, iki haftadır verdiği hayat mücadelesini kaybetti. Kaya’nın cenazesi otopsi işlemlerinin ardından Diyarbakır’a götürülecek. Öte yandan saldırganlardan sadece bir kişinin tutuklandığı bildirildi.
Ankara Üniversitesi’nde Soruşturma Terörü
Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, yemekhane zamlarına karşı gerçekleştirilen eylemlerle ilgili “öğrenci taleplerini aşan istemler” gerekçesiyle Cebeci ve Tandoğan Kampüsleri ile DTCF’de onlarca öğrenciye soruşturma açtı.
Ankara Üniversitesi (AÜ) dönem başında yemekhane zamlarına karşı “nitelikli, sağlıklı yemek, yemek fiyatlarının 1 liraya düşürülmesi ve işçilere iş güvencesi sağlanması, sosyal haklarının verilmesi” talepleriyle başta Cebeci yerleşkesindeki yemekhaneler olmak üzere diğer yemekhanelerde bir dizi eylemler gerçekleştirilmişti. Düzenledikleri boykot, yemekhane işgali, alternatif yemekhane kurma gibi eylem ve etkinlikler “kamu düzenini bozmak” suçundan soruşturmanın nedeni oldu. Ayrıca parasız, nitelikli ve doyurucu beslenme hakkı talebiyle yapılan eylemler “öğrenci talebini aşan istemler” olarak nitelendirilerek soruşturmanın gerekçesi oldu.
Bu soruşturmanın yanı sıra AÜ Rektörlüğü, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü anmasından ve Newroz kutlamalarından dolayı da öğrencilere soruşturma açmış, toplamda yüze yakın öğrenci bu soruşturmalara maruz bırakılmıştır.
İTÜ'de bir araştırma görevlisine soruşturma açıldı
İTÜ Rektörü tarafından, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ndeki bir araştırma görevlisine okulun “huzurunu bozmak”tan disiplin soruşturması açıldı.
Soruşturma nedeniyle açıklama yapan İTÜ Asistan Dayanışması, “Bu soruşturma, Karaca’nın despotça kararlarına karşı sesini çıkaran tüm İTÜ mensuplarına gözdağı vermek için ibretlik bir vaka yaratma girişimidir” dedi.
İTÜ Rektörlüğü’nün 60'dan fazla araştırma görevlisini haksız yere işten çıkarması üzerine direnişe geçen İTÜ Asistan Dayanışması, eylemlere katılan bir araştırma görevlisi hakkında "izinsiz olarak afiş asmak ve okulun huzurunu bozmak" fiili gerekçe gösterilerek açılan disiplin soruşturmasını protesto eden bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Direniş çadırının kurulduğu Dayanışma Meydanı'nda toplanan ve "Rektör Karaca, asistana dokunma", "Direne direne kazanacağız" ve "Kurtuluş yok, tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atan üniversite emekçileri ve öğrenciler, rektörlük binasına yürüyüş gerçekleştirdi.

Hiç yorum yok: